tisdag 12 mars 2013

Vegakuunari

Vega-telakka 14.6.2016 klo. 18 

Sotakorvausalus Vega on kolmimastoinen, puusta rakennettu kuunari. Se toimitettiin Neovostoliittoon 1952 osana Suomen maksettavaksi määrätyistä raskaista sotakorvauksista. Sotakorvausten maksaminen oli yksi rauhansopimuksen solmimisen ehdoista. 20% sotakorvauksista koostui yhteensä yli 500 uudesta aluksesta, joista 91 kpl oli 300 tonnin kuunareita.

Vega poistettiin käytöstä 1979 ja nostettiin telakalle 1986. Eesti Meremuseumin tarkoituksena oli kunnostaa se, mutta työ ei koskaan päässyt kunnolla käyntiin. Kuunari oli huonoosti suojattu ja alkoi rapistua. Suomalaiset sunnittelivat Vegan pelastamista, mutta suunnitelmat raukesivat aina jonkinlaisiin ongelmiin.

Tiedustelujen ja Eesti Meremuseumin kanssa käytyjen neuvotteluiden jälkeen Pietarsaaren Vanha Satama Oy päätti perustaa Vega-säätiön, joka rekisteröitiin 3. kesäkuutta 1996.

Vega-säätiön tarkoituksena on kunnostaa Vega museaalisena, kotimaista puuta hyödyntäneenä ja oman aikansa laivanrakennustaitoa ja -tekniikka sekä purjehdustaitoa edustavana tutkimuskohteena. Säätiön tarkoituksena on myös elvyttää yleisön ja erityisesti nuorten kiinnostusta alukseen ja sen historian edustamiin arvoihin.
Säätiön toiminta rahoitetaan lahjoilla ja avustuksilla ja talkotyön määrä on huomattava. Verohallituksen vuosina 2000-2004 voimassa olevan päätöksen mukaan Vega-säätiölle tehdyn vähintään 5000 markan suuruisen rahalahjoituksen lahjoittaja saa vähentää verotuksessa.